ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Wire: Μια ασφαλής πλατφόρμα επικοινωνίας ανοιχτού κώδικα

Πριν περίπου δυο χρόνια (2014), ορισμένοι άνθρωποι που είχαν αποχωρήσει από το Skype μετά την εξαγορά του από την Microsoft, προχώρησαν στην δημιουργία ενός λογισμικού που θα είχε τις ίδιες δυνατότητες με το Skype, αλλά συγχρόνως θα ήταν και πιο εξελιγμένο, δίνοντας βάση σε ασφάλεια και ιδιωτικότητα τα οποία δεν υπάρχουν πλέον καθόλου στην εφαρμογή της Microsoft.

Tο Wire  είναι ένα λογισμικό επικοινωνίας ανοιχτού κώδικα και  προσφέρει end to end κρυπτογράφηση σε κείμενο και φωνητικές κλήσεις, γραφικά, εικόνες και ουσιαστικά σε κάθε περιεχόμενο που μοιράζεστε. Και προφανώς υπάρχει διαφορά εδώ, καθώς και το δημοφιλές WhatsApp προσφέρει επίσης «end to end κρυπτογράφηση», αλλά θεωρώντας ότι είναι ιδιοκτησία του Facebook με την κοινοχρησία δεδομένων του WhatsApp επιδιώκει τις στοχευμένες διαφημίσεις και συνεπώς πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ή έστω μικρότερη εμπιστοσύνη όσον αφορά την κρυπτογράφησή του.

Έχει ήδη δημιουργήσει εφαρμογές για smart-phones / tablets, καθώς και για desktop σε Windows, OSX και προσφάτως και για Linux. Στην πραγματικότητα αυτός ο desktop client δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα wrapper της web έκδοσής του και είναι δημιουργημένο με την τεχνολογία Electron. Την ίδια δηλαδή που χρησιμοποιούν δεκάδες ακόμα εφαρμογές, ως ακόμα και το Skype για Linux.

Βασικά χαρακτηριστικά του Wire:

– Πλήρης κρυπτογράφηση για όλους τους τύπους των περιεχομένων
– Συνομιλίες  με φωνή, βίντεο και κείμενο
– Ομαδικές συνομιλίες
–  Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, δεν γίνεται συλλογή και διαμοιρασμός προσωπικών δεδομένων
– Δεν ζητάει τηλεφωνικό αριθμό για την δημιουργία λογαριασμού
– Φίλτρα ήχου για αλλαγή της φωνής
– Υποστήριξη για gif εικόνες

 

wire2

Σημαντικό επίσης πως η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα, ενώ ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει για το περιβάλλον του (gui), καθώς είναι πανέμορφο, απολύτως χρηστικό και οικείο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η εικόνα φόντου που μπορεί να προστεθεί στο παράθυρό του, το πεντακάθαρο περιβάλλον του με τις αναγκαίες επιλογές και ρυθμίσεις, ενώ συν τα άλλα έξυπνο είναι και το κουμπάκι με το οποίο μπορούμε να κάνουμε «ping» στους συνομιλητές μας.

wire3

 

wire4

Εγκατάσταση του Wire:

Όπως είπαμε, είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX, iOS και Android, μα και σαν web εφαρμογή μπορώντας να το χρησιμοποιήσετε μέσα από τον browser σας, διαθέτοντας συγχρόνως και addons για τους Chrome, Firefox, Edge και Opera browsers.
Μπορείτε λοιπόν, ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα, να το κατεβάσετε από το ιστότοπο του έργου

Όσον αφορά το Linux, από έτοιμα πακέτα έχει μόνο deb (32b και 64b) για Debian, Mint, Ubuntu και παράγωγες διανομές, συνεπώς διπλό κλικ επάνω του μόλις κατέβει ώστε να ξεκινήσει η εγκατάστασή του και στην συνέχεια θα το βρείτε στο μενού σας.

Για άλλες διανομές, μπορείτε είτε να το έχετε κλωνοποιώντας το git αποθετήριο του, με τις εξής εντολές στο τερματικό / κονσόλα σας:

git clone https://github.com/wireapp/wire-desktop.git
cd wire-desktop
npm install

είτε να το χρησιμοποιήσετε μέσω του πολύ καλού Rambox που το περιλαμβάνει.

Πηγή άρθρου: http://osarena.net

 

 

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com