ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εξειδικευμένες διανομές Linux για επιδιόρθωση συστήματος

Το Linux είναι παντού, σε οποιονδήποτε τομέα και ένας εξ’ αυτών είναι και η χρήση του σαν εργαλείο, ασχέτως του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούμε. Στην προκειμένη περίπτωση θα αναφερθούμε στην χρήση του σαν rescue cd. Δηλαδή για περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα εκκίνησης ή και άλλα, του λειτουργικού σας συστήματος.
Πιο κάτω παρουσιάζονται κάποιες  μινιμαλιστικές διανομές Linux που περιλαμβάνουν μια σειρά από εργαλεία επαναφοράς και διάσωσης του συστήματός σας (Windows και Linux).Τις διανομές που θα κατεβάσετε, θα πρέπει να τις «κάψετε» σε κάποιο cd δισκάκι ή σε ένα usb-stick (ή sd-card κλπ).

Rescatux

rescatux

Το Rescatux είναι μια μικρή διανομή Linux που έχει σχεδιαστεί για την επιδιόρθωση προβλημάτων σε Linux και Windows. Έρχεται με μια κεντρική εφαρμογή / wizard, που ονομάζεται Rescapp, η οποία παρέχει πρόσβαση στα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο Rescatux CD. Με αυτά τα εργαλεία της Rescapp, μπορείτε να εκτελέσετε εργασίες όπως η επαναφορά των κωδικών πρόσβασης, αποκατάσταση grub στο linux ή του Master Boot Record στα Windows. Μπορείτε επίσης να διενεργείτε ελέγχους για το σύστημα αρχείων, την επισκευή κατεστραμμένων κατατμήσεών σας και να ανακτήσετε διαγραμμένα αρχεία.

Tiny Rescue Kit

trk34-b365-bootmenu

Το Tiny Rescue Kit είναι μια μικρή διανομή που βασίζεται στο Tiny Linux και έχει σχεδιαστεί για την για την ανάκτηση και την επισκευή Windows ή Linux μηχανημάτων. Το μενού εκκίνησης προσφέρει μια επιλογή από επιλογές εκκίνησης συνώνυμων με τις περισσότερες διανομές Linux, έτσι μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τρόπους, αν η προεπιλογή δεν δουλέψει. Μόλις εκκινήσει, παρέχει μια σειρά από εργαλεία που σας επιτρέπουν να επαναφέρετε τους κωδικούς πρόσβασης των Windows με το Winpass, τα δεδομένα αντιγράφων ασφαλείας, την ανάκτηση δεδομένων, κλωνοποίηση δίσκων, την τροποποίηση ή την ανάκτηση κατατμήσεων και ανίχνευση για την ύπαρξη rootkit, μα και σειρά σαρωτών προστασίας από ιούς συμπεριλαμβανομένων των Avast, Clam AV και BitDefender.
Mην σας παρασύρει η text-based διεπαφή του δεδομένου ότι είναι αρκετά απλό στην χρήση.

Διαβάστε περισσότερα και δοκιμάστε το Trinity Rescue Kit

 SystemRescueCd

systemrescuecd5

Το SystemRescueCd, είναι μια μινιμαλιστική Linux διανομή που βασίζεται στο Gentoo, η οποία πρόκειται για ένα πολυεργαλείο, για την διαχείριση ή την επισκευή του συστήματος και των δεδομένων σας μετά από μια αστοχία που μπορεί να τύχει στον καθέναν. Στόχος της είναι να παρέχει έναν εύκολο τρόπο για την εκτέλεση των καθηκόντων διαχειριστή (root) στον υπολογιστή σας, όπως η δημιουργία και επεξεργασία των διαμερισμάτων (partitions) του σκληρού δίσκου, ενσωματώνοντας αρκετά εργαλεία του συστήματος (parted, partimage, fstools, κλπ), αλλά και μια σειρά βασικών εργαλείων editors, midnight commander, network tools, κλπ).
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε Linux, όσο και σε Windows συστήματα αφού ο πυρήνας υποστηρίζει όλα τα σημαντικά συστήματα αρχείων (ext2/ext3/ext4, reiserfs, btrfs, xfs, jfs, vfat, ntfs), καθώς και δικτυακά συστήματα αρχείων (samba και nfs). Η χρήση του προβλέπεται σαν ένα live usb ή cd, αν και έχει δυνατότητα εγκατάστασης στον σκληρό δίσκο, αλλά είναι μάλλον κάτι άτοπο.

Διαβάστε περισσότερα και δοκιμάστε το SystemRescueCd

Πηγή άρθρου: http://osarena.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com