ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το FreeBSD 11.0: Οδηγός εγκατάστασης με GNOME περιβάλλον

Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα του FreeBSD 11.0, ενός από τους πιο διαδεδομένους «τύπου UNIX» λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε διακομιστές, σταθμούς εργασίας (workstation) αλλά και σε ερευνητικά κέντρα. Ας δούμε πως μπορούμε να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας.

egatastasi-freebsd

Εισαγωγή

Τι είναι το FreeBSD;

To FreeBSD είναι ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα τύπου UNIX, κατάλληλο για προσωπικούς υπολογιστές (PC) τεχνολογίας 32 και 64bit. Προέρχεται από το BSD (Berkeley Software Distribution), μια έκδοση του UNIX που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Συντηρείται και εξελίσσεται από ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών.[πηγή]

Διαφέρει από το Linux;

Πέραν τις αυτονόητες διαφορές που έχει με άλλα λειτουργικά συστήματα όπως το Windows, το FreeBSD διαφέρει σε αρκετά σημεία και από τις Linux διανομές. Ένα από τα βασικότερα είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται. Ενώ στο Linux, τα διάφορα τμήματά του (πυρήνας, Εφαρμογές, Γραφικά περιβάλλοντα, Βιβλιοθήκες κ.α.) αναπτύσσονται από διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και η εκάστοτε διανομή «κουβαλάει το βάρος» του να τα μαζέψει όλα αυτά και να τα πακετάρει σε μια ενιαία διανομή (εξού και ο όρος Linux διανομή) στο FreeBSD, όλα τα τμήματα, από «κάτω μέχρι πάνω» αναπτύσσονται ή και συντηρούνται (στην περίπτωση π.χ. των Desktop γραφικών) από μια ενιαία ομάδα ανθρώπων.

Περισσότερα για τις διαφορές μπορείτε να διαβάσετε στην ελληνική μετάφραση του «Οδηγός Γρήγορης Εκκίνησης του FreeBSD για Χρήστες Linux«.

Υπάρχουν διαφορετικά BSD’s;

Αντίθετα με το PC-BSD, το οποίο είχαμε δει στον «Οδηγό εγκατάστασης PC-BSD» όπου έρχεται με έναν εύχρηστο εγκαταστάτη και προορίζεται για Desktop χρήση, το FreeBSD είναι γενικού σκοπού, τύπου UNIX λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι κατεβάζοντας το μέσο εγκατάστασης, είναι στο χέρι σας το για ποιο σκοπό θα το χρησιμοποιήσετε. Επίσης μπορεί να ακούσετε και για OpenBSD, NetBSD και άλλα, τα οποία όμως συνήθως είναι για χρήση ειδικού σκοπού και δεν αφορά κάποιον νεο-εισερχόμενο χρήστη στον κόσμο του UNIX.

Λήψη του FreeBSD

Υπάρχουν διάφορα μέσα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση του FreeBSD. Η επίσημη ιστοσελίδα προσφέρει ISO, Εικονικές μηχανές και Images για χρήση σε SD Card (αν π.χ. θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε κάποιο single board computer).

https://www.freebsd.org/where.html

Για τους σκοπούς του οδηγού θα χρησιμοποιήσουμε χρησιμοποιήσουμε ένα ISO για 64bit επεξεργαστές και η εγκατάστασή του θα γίνει σε ένα δεύτερο υπολογιστή ο οποίος δεν διαθέτει άλλο λειτουργικό σύστημα. Εσείς μπορείτε φυσικά (και το συστήνω ανεπιφύλακτα) να το κάνετε εγκατάσταση σε έναν εικονικό υπολογιστή όπως έχουμε δει στον οδηγό δοκιμών λειτουργικών συστημάτων.

Εγκατάσταση του FreeBSD

Δειυκρινήσεις

Στόχος μας με αυτό τον οδηγό είναι να κάνουμε την ελάχιστη δυνατή ενέργεια ώστε να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του FreeBSD 11 και να μπούμε στο Desktop του GNOME περιβάλλοντος. Θα ήταν κουραστικό και άδικο κατά μία έννοια να αναλύσουμε κάθε βήμα και να δούμε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς και τις περιπτώσεις όταν είναι ελεύθερα διαθέσιμο ο μεταφρασμένος οδηγός του FreeBSD.

Η παρουσίαση της εγκατάσταση θα γίνει εν είδη «σημειωματαρίου» για γρήγορη ανασκόπηση σε περίπτωση που κάποιος χρειάζεται να κάνει εγκατάσταση το FreeBSD.

Εκκίνηση του υπολογιστή με το FreeBSD

Αφού έχετε γράψει το ISO σε στικάκι (η συνδέσει στον εικονικό υπολογιστή) θα δούμε το μενού επιλογών για την εκκίνηση της εγκατάστασης. Εκεί ανάλογα και με το μέσο εγκατάστασης (π.χ. αν είναι Netinstall, CD, DVD κλπ) μπορεί να διαφέρουν οι αρχικές επιλογές. Συνήθως θα λέει :

"Boot Multiuser και έπειτα Begin install"

Στο επόμενο σημείο, θα σας ρωτήσει για το πληκτρολόγιο όπου επιλέγουμε

"Continue with default keymap"

Στην συνέχεια γράφετε το όνομα που θέλετε να έχει ο υπολογιστής και έπειτα στην ερώτηση :

"Choose optional system components to install"

απλά πατάμε OK

Στο επόμενο στάδιο θα σας ζητηθεί να ρυθμίσετε την κάρτα δικτύου σας, οπότε επιλέγετε την διαθέσιμη κάρτα δικτύου και πατάτε ΟΚ. Στην ερώτηση για ρύθμιση IPv4, IPv6 και DHCP, απαντάμε καταφατικά,

Έπειτα από τις καταφατικές απαντήσεις θα σας ζητηθεί ίσως να ρυθμίσετε τον διακομιστή λήψης λογισμικών (π.χ. στην Netinstall έκδοση) όπου επιλέγουμε τον MAIN και πατάμε ΟΚ.

Στην ερώτηση :

"How would you like to partition your disk"

Επιλέγουμε «Auto ZFS» και πατάμε ΟΚ και στην συνέχεια στην ερώτηση «Configure Options» πατάμε SELECT και μετά στην επιλογή stripe πατάμε ΟΚ. Τέλος στο παραθυράκι:

"ZFS Configuration /  ada0 HardDisk"

πατάμε Space για να μπει αστεράκι στον δίσκο, έπειτα πατάμε ΟΚ και έπειτα με τα βελάκια, στην τελευταία προειδοποίηση, επιλέγουμε το YES.

Σε αυτή την φάση θα ξεκινήσει η λήψη κάποιων βιβλιοθηκών από το μέσο η το διαδίκτυο και έπειτα η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

Αρχική ρύθμιση του FreeBSD

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα συνθηματικό για χρήση του λογαριασμού root.

Στην συνέχεια επιλέγετε στο «Time Zone Selector» την Ευρώπη, έπειτα Greece. Στο παράθυρο «Time & Date» πατάμε Skip όπως και Skip στην ρύθμιση της ώρας (μιας και λογικά είναι σωστά)

Στο παράθυρο «System Configuration» είναι επιλεγμένες κάποιες υπηρεσίες που θα εκκινούνται με το σύστημά μας, οπότε απλά βάζουμε αστεράκι (επιλέγοντας και πατώντας SPACE) σε κάποιες επιπλέον χρήσιμες επιλογές όπως :

  • ntpd
  • powerd

και πατάμε ΟΚ. Τέλος στο «System hardening» απλά πατάμε ΟΚ.

Μετά από τις πρώτες αυτές ρυθμίσεις θα σας ρωτήσει αν θέλετε να προσθέσετε κάποιον χρήστη:

 "Add User Accounts"

οπότε πατάμε YES. Θα ξεκινήσουν κάποιες ερωτήσεις και στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε κατάλληλα ενώ σε κάποιες άλλες απλά πατάμε enter. Θέλει προσοχή στο σημείο που ρωτάει «Invite user to other groups»; όπου γράφουμε wheel και πατάμε enter (για να μπορούμε να κάνουμε χρήση της su). Στις περισσότερες ερωτήσεις απλά αποδεχόμαστε τις προκαθορισμένες απαντήσεις απλά πατώντας Enter:

Ενδεικτικά στο δικό μου σύστημα, η παρακάτω εικόνα παρουσιάζει τις απαντήσεις που έδωσα:

egatastasi-freebsd-rithimsi-xristi

Αφού απαντήσουμε σε όλες, θα μας ρωτήσει αν όλα είναι ΟΚ όπου γράφουμε yes και πατάμε ENTER.

Η τελευταία ερώτηση είναι «Add another user» στο οποίο γράφουμε no και πατάμε enter. Τέλος θα δούμε το παράθυρο «Final Configuration » όπου πατάμε ΟΚ για να δεχτούμε την επιλογή EXIT έπειτα στο παράθυρο «Manual Configuration» πατάμε enter στην επιλογή ΝΟ και τέλος επιλέγουμε REBOOT.

Εγκατάσταση Γραφικού περιβάλλοντος GNOME

Μετά την πρώτη επανεκκίνηση θα βρεθείτε σε περιβάλλον τερματικού όπου θα δείτε την προτροπή login. Εδω πληκτρολογείτε root και το συνθηματικό του και πατάτε ENTER για να συνδεθείτε.

Πρώτα ας εγκαταστήσουμε έναν κειμενογράφο τερματικού περιβάλλοντος (nano):

pkg install nano

Την πρώτη φορά θα σας ρωτήσει «Do you want to fetch and install package management» όπου γράφουμε και πατάμε ENTER. Τέλος στην ερώτηση για την εγκατάσταση του nano γράφουμε y και πατάμε ENTER.

Σειρά έχει η εγκατάσταση του Xorg:

pkg install xorg

και στην συνέχεια του GNOME

pkg install gnome3

Ρύθμιση εκκίνησης του GNOME

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του Gnome (περίπου 2GB) θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε το FreeBSD να εκκινεί το γραφικό περιβάλλον αυτόματα όταν ανοίγουμε τον υπολογιστή.

Ανοίγουμε με τον κειμενογράφο nano το αρχείο rc.conf

nano /etc/rc.conf

και προσθέτουμε τις παρακάτω ρυθμίσεις στο τέλος

dbus_enable="YES"
hald_enable="YES"
gdm_enable="YES"
gnome_enable="YES"

egatastasi-freebsd-rithmisi-rc

Έπειτα πατάμε Ctrl+X , πατάμε Υ για αποθήκευση και μετά πατάμε ENTER για να κάνουμε έξοδο από τον κειμενογράφο και αποθήκευση.

Τέλος πληκτρολογούμε reboot για να κάνουμε επανεκκίνηση. Μετά την ολοκλήρωση της επανεκκίνησης θα δείτε το περιβάλλον εισόδου του GNOME.

egatastasi-freebsd-gnome-desktop

Επίλογος

Εδώ ολοκληρώθηκε ο οδηγός εγκατάστασης του FreeBSD με GNOME για περιβάλλον εργασίας. Το σύστημα σας θα είναι μια βασική εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος με μια βασική εγκατάσταση του GNOME οπότε λογικό είναι ότι δεν θα έχετε άλλες εφαρμογές εγκατεστημένες. Φυσικά μπορείτε να τις εγκαταστήσετε μέσω τερματικού όπως κάναμε και για τα προηγούμενα πακέτα.

Από εδώ και πέρα φυσικά μπορείτε να δείτε τα εξής:

Πηγή άρθρου: https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com