ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Από την κουζίνα μέχρι το διάστημα, το Linux είναι παντού: 25 πράγματα που τρέχουν Linux

Από την κουζίνα μέχρι το διάστημα, το Linux είναι παντού! Με αφορμή τα φετινά 25α γενέθλια του Linux, αυτή η λίστα παρουσιάζει 25 τομείς στους οποίους τρέχει το Linux ( μερικούς τους οποίους ούτε τους φαντάζεστε!)

 

1.Υπερ- Υπολογιστές

super

Η λίστα δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει με κάτι άλλο μιας και οι 497 από τις 500 πιο εντυπωσιακές μηχανές στον κόσμο  χρησιμοποιούν το Linux.


2.NASA

nasa

Η χρήση του  του Linux και του ανοιχτού λογισμικού από την NASA είναι απόδειξη για την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα του. Από την αποθήκευση των δεδομένων που αποστέλλονται  από δορυφόρους και τηλεσκόπια, μέχρι και και την συλλογή και παροχή δεδομένων σε ερευνητικά ιδρύματα και στο ευρύτερο κοινό  η NASA χρησιμοποιεί το Linux.

Το Jet Propulsion Laboratory χρησιμοποιεί επίσης  Linux  και όπως δηλώνει στην σελίδα του, ” για να βοηθήσει με τα έργα που αφορούν την κατασκευή των μη επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων και την βαθιά εξερεύνηση του διαστήματος”.


3. Διαστημικά Ρομπότ

robo

Ξέρατε ότι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που στάλθηκε στο διάστημα- το Robonaut 2 – (και βρίσκεται τώρα πάνω από το κεφάλι σας τώρα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό) τρέχει σε Linux; Σύμφωνα με την  NASA, το R2 στο σταθμό, θα την βοηθήσει να κατανοήσει τις δυνατότητες των ρομπότ σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.


4.  Κονσόλες Παιχνιδιών

steamos-article-banner

Μία λέξη μόνο φτάνει: Steam. Το Steamos και οι οι Steam machines οδηγούν το Linux gaming στο σαλόνι σας,  (χωρίς να μετράμε τα Android based set-top boxes με παιχνίδια που θεωρητικά  μετράνε και αυτά).


5. Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων

lhc

Είναι μία από τις πιο σημαντικές επιστημονικές ερευνητικές εγκαταστάσεις στον κόσμο, (για να μην αναφέρουμε ότι είναι και η πιο ακριβή). Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων βασίζεται σε Linux για τον χειρισμό, επεξεργασία, αποθήκευση και διανομή των petabytes δεδομένων που δημιουργούνται.


6. Roku

roku-logo

Ξεπερνώντας σε δημοτικότητα το  Google  Chromecast και το Amazon FireTV (που τρέχουν Linux και αυτά) , το  Roku είναι το πιο δημοφιλές  streaming media box (ή dongle) στις ΗΠΑ. Όλο το υλικό του Roku τρέχει μια  έκδοση του Linux που ονομάζεται «Roku OS».


7. TiVo

tivo-1

Οι προσωπικές ψηφιακές συσκευές εγγραφής βίντεο (κοινώς γνωστά ως «τα DVR»), όπως τα TiVo -διαθέτουν ένα ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Linux, το οποίο χειρίζεται την καταγραφή, αναπαραγωγή και διαχείριση των αγαπημένων σας ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών.


8. Smart TVs

tv

To Linux δεν τρέχει μόνο σε set-top boxes. Ένας αριθμός από τους κορυφαίους κατασκευαστές TV προσφέρουν μια ενσωματωμένη εμπειρία «έξυπνης τηλεόρασης» με τη χρήση Linux.

Από την LG (οι οποίοι χρησιμοποιεί το WebOS) με τη Samsung (που χρησιμοποιούν το Tizen, Orsay OS) μέχρι την  Sharp, Hisense, την Philips και την Panasonic (που χρησιμοποιεί FirefoxOS), το Linux είναι η κυρίαρχη επιλογή


9. Smartwatches

smartwatches-750x150

Tα Apple Smartwatches δεν είναι οι μόνες συσκευές που διαθέτουν ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα.Ήδη από το 2000 η IBM είχε σε δοκιμές ένα SmartWatch που τρέχει Linux. Περίπου 16 χρόνια μετά , υπάρχουν αρκετές επιλογές για smartwatches με Linux, ( Tizen της Samsung) και συσκευές Android Wear .


10. Το Amazon Kindle

Amazon_Kindle_logo.svg_

Το Kindle είναι σχεδόν συνώνυμο με τις συσκευές e-reader, αλλά λίγοι ξέρουν ότι το ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα που τρέχει,  είναι το Linux. Μερικοί μάλιστα είχαν  καταφέρει να εγκαταστήσουν το Ubuntu στα  Kindle πρώτης γενιάς! Η πρώτη έκδοση του Kindle χρησιμοποιούσε το πυρήνα Linux v2.6.26 , ενώ η πιο πρόσφατη, το Kindle Oasis, χρησιμοποιεί την έκδοση v3.0.35.


11. Instagram (και ουσιαστικά ολόκληρο το Internet)

instagrapm

Με πάνω από 1 δισ εγκαταστάσεις εφαρμογών για Android,  τo Instangram χρειάζεται σοβαρή ισχύ για το χειρισμό των δεδομένων και τη εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων χρηστών κάθε μέρα. Και το Linux είναι η κατάλληλη λύση για το Instagram (και μια σειρά από άλλα κοινωνικά δίκτυα).



12. In-Car Entertainment

cars

Από το Tesla Model S μέχρι το 2013 Cadillac XTS , τα περισσότερα αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια στρέφονται προς το Linux για τα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας τους.


13. Ψυχαγωγία εν πτήσει

open-sir

Δεν είναι μόνο τα αυτοκίνητα που τρέχουν Linux για την διασκέδαση των επιβατών. Πολλά συστήματα ψυχαγωγίας των αεροπλάνων τρέχουν Linux, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται από την Delta Air Lines.


14. Ψηφιακές σηματοδοτήσεις

ubuntu-wild

Από διαφημιστικές οθόνες μέχρι και σε τερματικούς σταθμούς σταθμών το Linux χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα υπάρχει ένα μια ολόκληρη ενότητα στο Tumblr αφιερωμένη σε τέτοιες εγκαταστάσεις.


15.Self Driving Cars

google-car

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα της Google τρέχουν Linux, όπως και  τα πρωτότυπα οχήματα από την General Motors (GM) και την Volkswagen.

 


16.Smart Electric Motorbike

motoro

Η Mavizen TTX02 ήταν κάτι παραπάνω από το πρώτο ηλεκτροκίνητο αγωνιστικό ποδήλατο που ήρθε προσκήνιο. Η διατήρηση της ταχύτητας ελέγχεται από έναν υπολογιστής ταξιδιού με το λειτουργικό σύστημα Linux. Ο υπολογιστής έχει μια θύρα USB και δυνατότητα Wi-Fi για να επιτρέπει ανατροφοδότηση του συστήματος σε πραγματικό χρόνο, χειροκίνητη ρύθμιση και άλλες λειτουργίες monitoring


17.Έξυπνα Ψυγεία

 chillhub

Το ChillHub είναι ένα έξυπνο ψυγείο που τρέχει  Ubuntu – αλλά δεν είναι η μόνη συσκευή κουζίνας που υπάρχει  εξοπλισμένη με Linux. Το ψυγείο Electrolux που  κυκλοφόρησε στις αρχές του 2010 χρησιμοποιεί επίσης το Linux



18.
Πλυντήρια

smart-washing-machine

Τα νεότερα πλυντήρια έρχονται με  σειρά  χαρακτηριστικών, από την μέτρηση φορτίου που προσαρμόζει την ποσότητα του νερού που χρειάζεται,  μέχρι προγραμματιζόμενες πλύσεις σε ορισμένο χρονικό διάστημα, και τα περισσότερα από αυτά τρέχουν Linux. Η Samsung είναι από τους μεγάλους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν  Linux στην γκάμα των σύγχρονων πλυντηρίων τους.



19.
Έλεγχος  Εναέριας Κυκλοφορίας

faa

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει περάσει σε Linux πίσω στο 2006. Τρέχει ένα  προσαρμοσμένο λογισμικού για τη διαχείριση και την απεικόνιση της ροής της εναέριας κυκλοφορίας  σε Linux.



20. Chromebooks

chromebook

Tα Chromebook τρέχουν το Chrome OS, μια διανομή Linux που βασίζεται σε Gentoo.


21. Iαπωνικό τρένο μεγάλης ταχύτητας

bullet-train

Το Shinkansen “Bullet Train” είναι ένα δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας στην Ιαπωνία, που πιάνει την ταχύτητα των 240-320 km / h. Ο κεντρικός έλεγχος της κυκλοφορίας, και ότι σχετίζεται με την εκπαίδευσ , τους σταθμούς , το χρονοδιάγραμμα,  την δικτύωση, την μηχανογράφηση κλπ, τρέχει σε Linux.



22. Το χρηματιστήριο της 
Νέας Υόρκης

nyse

Το  Linux, χάρη στην ικανότητά του να εκτελεί και να αναλύει τους υπολογισμούς, τις τιμές και τα μηνύματα σε αστραπιαία ταχύτητα, είναι εδώ και χρόνια  το λειτουργικό πίσω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης



23. Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ

usdod

Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της Red Hat Linux. Οι στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο, είναι ενθουσιασμένοι σχετικά με το λογισμικό ανοικτού κώδικα και τις δυνατότητες που προσφέρει



24. Πυρηνικά υποβρύχια

submarine

Ήδη από το 2004, η Lockheed Martin έδωσε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ένα πυρηνικό υποβρύχιο που τροφοδοτείται από το Red Hat Linux.  Το Linux χρησιμοποιείται  ακόμη για να  τα συστήματα σόναρ του υποβρυχίου.


Και τέλος…

25. Στον υπολογιστή σας

Αυτό το άρθρο σχετικά με το Linux, γράφτηκε σε Linux, φιλοξενείται σε ένα server που τρέχει Linux και το πιο σημαντικό,  υπάρχει μια πιθανότητα να το διαβάζετε σε Linux.

 

Πηγή άρθρου: http://www.omgubuntu.co.uk/

One thought on “Από την κουζίνα μέχρι το διάστημα, το Linux είναι παντού: 25 πράγματα που τρέχουν Linux

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com