ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη..planet.ellak.gr: Διαθέσιμη η έκδοση 16.04.1 LTS του Ubuntu

Από τις 21 Ιουλίου, είναι πλέον διαθέσιμο το Ubuntu 16.04.1, που αποτελεί την πρώτη έκδοση (point release) με διορθώσεις για το Ubuntu 16.04 LTS. Για χρήστες Windows, σκεφτείτε το σαν ένα service pack (περίπου).
Η ανακοίνωση της διάθεσης αυτού του point release έγινε, ως συνήθως, στη λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ubuntu, η οποία είναι σχετική με ανακοινώσεις. Δείτε την ανακοίνωση εδώ.
Η έκδοση περιλαμβάνει αρκετές διορθώσεις σφαλμάτων (bug fixes), ενώ και οι εικόνες ISO έχουν ενημερωθεί έτσι ώστε αν κάποιος κάνει λήψη του Ubuntu 16.04 LTS τώρα, να λάβει την ενημερωμένη έκδοση. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόταν να κάνει κάποιος περί τα 350ΜΒ ενημερώσεις, αμέσως μετά την εγκατάσταση.

update-ubuntu-350x200

Αν βρισκόμαστε ήδη στην έκδοση 16.04 LTS, δεν χρειάζεται να προβούμε σε κάποια επιπλέον ενέργεια. Κάνοντας τις συνηθισμένες ενημερώσεις του συστήματος, θα περάσουμε αυτόματα στην έκδοση 16.04.1 LTS.
Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε στην έκδοση 16.04.1 με την εκτέλεση της εντολής «lsb_release -rcd», σε ένα τερματικό.

Η πλήρης λίστα με τις διορθώσεις-αλλαγές βρίσκεται στο Ubuntu Wiki.

Μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην έκδοση 16.04.1 είναι η εξελιγμένη έκδοση του Unity 7 η οποία πλέον υποστηρίζει μια κατάσταση χαμηλών γραφικών. Το λεγόμενο και Low GFX Mode.
Για όσους/ες γνωρίζουν το Unity 2D, να αναφέρουμε ότι δεν είναι το ίδιο. Το Low GFX Mode βασίζεται στον compiz (και όχι στον metacity) και απλά απενεργοποιεί όσα περισσότερα εφέ (animation και fading effects), ώστε να “ελαφρύνει” το γραφικό περιβάλλον.
Αυτή η “κατάσταση χαμηλών γραφικών” αναμένεται με κάποια αναβάθμιση του Compiz, ενώ δεν θα χρειάζεται κάποια παρέμβαση του χρήστη για να την ενεργοποιήσει. Θα ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια εισόδου (login) στο γραφικό περιβάλλον, όταν αναγνωριστεί κάρτα γραφικών με χαμηλές δυνατότητες. Περισσότερη χρήση θα βρει σε συστήματα χαμηλών δυνατοτήτων στα οποία οι χρήστες θέλουν να έχουν το Unity ως γραφικό περιβάλλον, αλλά και σε εικονικές μηχανές (Virtual Machines).

Αν βρισκόμαστε στην έκδοση 14.04 LTS, τότε είναι πολύ πιθανό (αν δεν έχει ήδη συμβεί) να δούμε μια ειδοποίηση διαθέσιμης αναβάθμισης έκδοσης. Μια εικόνα παρόμοια με τη παρακάτω.

1404-lts-to-1604-lts

Μας δίνεται η δυνατότητα είτε να αναβαθμίσουμε σε 16.04.1, αλλά ακόμη και να μείνουμε στην έκδοση που έχουμε (14.04 LTS), εάν είμαστε ευχαριστημένοι ή απλά δεν επιθυμούμε να αναβαθμίσουμε στην 16.04 LTS.

Οι χρήστες Ubuntu 12.04 LTS, δεν μπορούν να κάνουν αναβάθμιση απευθείας στη 16.04 LTS. Θα πρέπει να κάνουν αναβάθμιση πρώτα στη 14.04 LTS και έπειτα στη 16.04 LTS.

Ως συνήθως, το πρώτο point release μιας LTS έκδοσης Ubuntu, δεν ενσωματώνει νεότερο HWE Stack (αγγλικό κείμενο). Οπότε μένουμε με την ίδια έκδοση Χ (stack) , αλλά και με την ίδια έκδοση πυρήνα.

Για όποιες συζητήσεις σχετικά με τη μετάβαση, ή τη διαδικασία μετάβασης στην 16.04 LTS και κατά πόσον αυτή ήταν ομαλή, υπάρχει σχετικό νήμα (thread) στο φόρουμ της Ελληνικής Κοινότητας Ubuntu.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , http://www.ubuntu-gr.org

 

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com