ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

softwareheritage.org: Μια αρχειοθήκη συλλογής και διατήρησης όλου του ανοιχτού κώδικα

Το Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής της Γαλλίας, Inria, παρουσίασε πριν από λίγες μέρες το softwareheritage.org. Το έργο αυτό, έχει ως στόχο την  συλλογή, οργάνωση, και διατήρηση, όλου του πηγαίου κώδικα για όλο το διαθέσιμο ανοιχτό λογισμικό που υπάρχει μέχρι σήμερα .

heritage
“Έχουμε συγκεντρώσει και διαφυλάξει το λογισμικό σε μορφή πηγαίου κώδικα, επειδή το λογισμικό ενσωματώνει τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις  και η ανθρωπότητα δεν μπορεί να αντέξει τον κίνδυνο να τις  χάσει. Το λογισμικό είναι ένα πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάςΕμείς συλλέγουμε και  κάνουμε προσβάσιμο όλο το λογισμικό που συλλέγουμε, γιατί μόνο με την κοινή του χρήση του μπορούμε να εγγυηθούμε τη διατήρηση του σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου. ”

“Πρόκειται για μια φιλόδοξη πρωτοβουλία”, δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Αρχείου, Roberto Di Cosmo, καθηγητής της Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Diderot του Παρισιού. Το έργο βρίσκεται υπό προετοιμασία για ένα χρόνο.

Η ιστοσελίδα του αρχείου Λογισμικού παρουσιάστηκε επίσημα στις 30 Ιουνίου και  ξεκινά με “ένα σημαντικό ποσό του πηγαίου κώδικα, με στόχο να αποτελέσει το μεγαλύτερο αρχείο πηγαίου κώδικα στον κόσμο.”

stats-heritage

Το αρχείο περιλαμβάνει σήμερα:

  • δημόσια, non-forked αποθετήρια από GitHub
  • πακέτα πηγαίου κώδικα από τη διανομή Debian (από τον Αύγουστο του 2015)
  • εκδόσεις σε tarball από το έργο GNU (από τον Αύγουστο του 2015).

Το έργο, συγκεντρώνει την υποστήριξη  από πολλά έργα ανοικτού κώδικα, και ομάδες ελεύθερου λογισμικού, μεμονωμένους προγραμματιστές λογισμικού,  κυβερνητικούς οργανισμούς, ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις ΤΠΕ.

Δείτε περισσότερα στο https://www.softwareheritage.org/

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com