ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πως να εγκαταστήσετε το Linux Mint στον υπολογιστή σας

Τo Linux Mint είναι μια από τις πιο δημοφιλείς διανομές linux με εκατομμύρια χρήστες σε όλες της γωνιές του πλανήτη.

Παρακάτω περιγράφεται ο τρόπος αλλαγής των Windows 7 στo Linux Mint 17.3.

Downloastick-burnerd Mint

Αρχικά καλό θα είναι να δοκιμάσετε το Linux Mint πριν κάνετε την αλλαγή.

Ευτυχώς αντίθετα με άλλα λειτουργικά συστήματα οι διανομές του Linux διευκολύνουν τη δοκιμή πριν την εγκατάσταση.

Πρώτα κατεβάστε ένα αντίγραφο του Linux Mint, το οποίο υπάρχει σε διάφορες εκδόσεις και διάφορα desktop, όπως KDE, MATE, Xfce  και με προεπιλογή το Cinnamon 2.8. Αν έχετε υπολογιστή του 2012 ή νεότερο προτείνετε να κατεβάσετε αυτή την έκδοση: 64-bit version of Mint with Cinnamon and multi-media support.

Ready your tools

Στα 1.5GB, το “κατέβασμα” θα πάρει λίγη ώρα. Μπορείτε να κατεβάσετε τα ακόλουθα  freeware προγράμματα: ImgBurn για οπτικούς δίσκους και Yumi for Windows για USB sticks.

Άλλες καλές επιλογές είναι οι LinuxLive USB Creator και UNetbootin. Όλα αυτά τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα USB flash drive, εκτός και αν έχετε υπολογιστή με ξεπερασμένο λογισμικό. Μπορείτε να “τρέξετε” το Linux και από DVD, αλλά είναι πολύ αργός τρόπος.

Δοκιμάζοντας το Mint

Μόλις εγκαταστήσετε το πρόγραμμα και έχετε το Linux Mint ISO file, βάλτε την εικόνα ISO στο DVD ή στο USB stick. Με το USB stick μπορείτε να παραμετροποιήσετε το set up και να παρέχει αποθηκευτικό χώρο όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε προγράμματα και έγγραφα. Έτσι μπορείτε να έχετε μαζί σας το λειτουργικό σύστημα και να το μεταφέρετε σε ξενοδοχεία και βιβλιοθήκες.

Στη συνέχεια βάζετε το δίσκο ή το USB Stick στον υπολογιστή σας και κάνετε επανεκκίνηση. Κατά την επανεκκίνηση σταματάτε την διαδικασία και μπαίνετε στο BIOS ή στο UEFI. Ψάξτε για μήνυμα που λέει ποιο κλειδί (ή κλειδιά) χρειάζεστε για να μπείτε ¨. Πιθανόν να χρειάζετε να πατήσετε ‘Esc’ ή ‘Delete’. Αν δεν το πετύχετε με την πρώτη κάνετε ξανά επανεκκίνηση.

Μόλις “μπείτε” στο BIOS ή στο UEFI ψάξτε για επιλογή menu ‘Boot’, ‘Boot Options’, ή ‘Boot Order’. Αν δεν δείτε κάτι τέτοιο, ψάξτε για ‘Advanced Options’, ‘Advanced BIOS Features’, ή ‘Other Options’. Μόλις το βρείτε, θέστε την επιλογή εκκίνηση από CD/DVD drive ή από το USB drive (αντί για εκκίνηση από τον σκληρό δίσκο).

Αφού έχει γίνει αυτή η αλλαγή εισάγετε το DVD ή το USB stick και κάντε επανεκκίνηση. Επιλέξτε ‘Start Linux Mint’ από το πρώτο μενού. Πλέον “τρέχετε” τα Linux Mint.

Με αυτόν τον τρόπο δεν έχετε εγκαταστήσει τίποτα στον υπολογιστή σας. Έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το Mint και να δείτε αν σας αρέσει.

Εγκαθιστώντας τα Linux

Αρχικά κάντε ένα πλήρες backup των Windows. Με την εγκατάσταση του  Linux δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα Windows αλλά γιατί να το διακινδυνέψετε;

Αν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε το Mint στο Secure Boot του υπολογιστή σας, μπορείτε να το κλείσετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε αυτό μέσω του πίνακα ελέγχου UEFI κατά την εκκίνηση.

Ξεκινώντας την εγκατάσταση

Θα χρειαστείτε μια σύνδεση στο διαδίκτυο και περίπου 8 ελεύθερο χώρο στο δίσκο. Κάνετε επανεκκίνηση στο Linux και διπλό κλικ στην επιλογή ‘install Mint’ στα αριστερά της οθόνης.

Θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές επιλογές μενού. Οι περισσότερες είναι εύκολες (π.χ. γλώσσα). Η μόνη κρίσιμη επιλογή αφορά το partition (διχοτόμηση) του σκληρού δίσκου.

Η επιλογή του partition μπορεί να γίνει περίπλοκη, αλλά ευτυχώς υπάρχει απλός τρόπος που μας επιτρέπει να επιλέξουμε την εκκίνηση σε Windows ή σε Mint. Απλά επιλέξτε την πρώτη επιλογή στο Installation Type menu: ‘Install Linux Mint alongside them’.

Έτσι θα εγκατασταθεί το Linux Mint δίπλα στα Windows που χρησιμοποιείτε και θα τα αφήσει ανέπαφα. Θα πρέπει να διαλέξετε ποιο λειτουργικό θέλετε να ξεκινά στην εκκίνηση του υπολογιστή ως προεπιλογή(θα πάρει λίγα δευτερόλεπτα η αλλαγή).

Επίσης θα πρέπει να δώσετε ένα όνομα στο λειτουργικό και να σκεφτείτε έναν κωδικό. Μπορείτε να επιλέξετε να κρυπτογραφήσετε το directory.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλέγετε εκκίνηση(boot) από το Linux Mint. Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι αναβάθμιση στην τελευταία έκδοση. Αντίθετα με τα Windows, η αναβάθμιση αφορά και στα προγράμματα πέρα από το λειτουργικό σύστημα.

Για να το καταφέρετε κάνετε κλικ στην εικόνα με την ασπίδα στην μπάρα του μενού (κάτω δεξιά). Στη συνέχεια βάζετε τον κωδικό σας και σας ρωτά αν θέλετε να κάνετε ενημέρωση. Επιλέγετε ‘ναι’ και είστε πια έτοιμοι να δοκιμάσετε το Mint.

Αυτό είναι όλο! Enjoy!

3 thoughts on “Πως να εγκαταστήσετε το Linux Mint στον υπολογιστή σας

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com