ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Γαλλικό κοινοβούλιο: Ο Πηγαίος κώδικας των εφαρμογών των Δημόσιων διοικήσεων θα πρέπει να είναι δημόσια διαθέσιμος

open-government-data_0Το γαλλικό Κοινοβούλιο επιθυμεί να καταστεί υποχρεωτική η δημοσιοποίηση του πηγαίου κώδικα όσων προσαρμοσμένων λύσεων λογισμικού χρησιμοποιούν οι δημόσιες διοικήσεις της χώρας. Αυτή η τροπολογία του επερχόμενου νόμου για την Ψηφιακή Δημοκρατία εγκρίθηκε από την κάτω βουλή της Γαλλίας την Τετάρτη.

Η τροπολογία της νομικής επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης καθιστά ισοδύναμο τον πηγαίο κώδικα των λύσεων λογισμικού που αναπτύχθηκαν για τις δημόσιες διοικήσεις  με τα διοικητικά έγγραφα των υπηρεσιών.  Αυτό θα σημαίνει ότι όταν τους ζητηθεί, οι δημόσιες διοικήσεις θα πρέπει να διαθέτουν δημόσια όλες τις απαραίτητες  πληροφορίες.

Η ελευθερία της πληροφορίας
Σε μια συνάντηση των βουλευτών, η Axelle Lemaire, υπεύθυνη υπουργός για τις Ψηφιακές υποθέσεις, ανακοίνωσε ακόμη  ότι ο  ο υπουργός Οικονομικών Michel Sapin, σύντομα θα διαθέσει τον πηγαίο κώδικα της διαδικτυακής εφαρμογής του φόρου εισοδήματος. Η απόφαση  για την διάθεση του κώδικα ελήφθη το περασμένο καλοκαίρι, μετά από εισήγηση της Αρχής  Ελευθερία της Πληροφορίας αρχή (CADA). Η παρέμβαση  της CADA ακολούθησε μετά από μια αίτηση FOI ενός επιστήμονα πληροφορικής που ζητούσε πρόσβαση στην εφαρμογή, η οποία είχε απορριφθεί αρχικά από το υπουργείο.

Στην  τροπολογία αυτή εξηγείται το πώς  ο οικονομολόγος Τόμας Piketty, έθεσε ερωτήματα για την αμεροληψία του φορολογικού συστήματος της Γαλλίας,  μιας και έπρεπε να αναπτύξει ένα εργαλείο προσομοίωσης φόρου, διότι δεν είχε τη δυνατότητα να δει τους αλγορίθμους που γράφτηκαν για το Υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com