ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Plegma OpenBMS: Ανοικτό λογισμικό παρακολούθησης ενεργειακής απόδοσης κτιρίων

Οι επιχειρήσεις σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτούν λεπτομερή παρακολούθηση και τον έλεγχο της χρήσης της ενέργειας στα κτίρια τους στην προσπάθειά τους για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης τους. Ωστόσο, οι παραδοσιακές προσεγγίσεις τις περισσότερες φορές δεν έχουν οικονομικό νόημα, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς το συνολικό κόστος ξεπερνά συχνά ακόμη και την μεσο-μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπρόσθετα αυτές οι προσεγγίσεις δεν παρέχουν λύσεις για μελλοντικές επεκτάσεις και κλειδώνουν τους χρήστες σε συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων και κατασκευαστών.

openbms
Το Σύστημα Παρακολούθησης Ενέργειας Κτιρίων Plegma OpenBMS είναι ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα που βασίζεται στη δημοφιλή smart-home / IoT πλατφόρμα γνωστή και ως OpenHab που έχει αναπτυχθεί σε Java / τεχνολογία OSGi και έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι απολύτως ανεξάρτητη από κατασκευαστές και hardware . Έχουν αναπτυχθεί πρόσθετες μονάδες προκειμένου να επεκταθεί η λειτουργικότητα του OpenHab προς ένα σύστημα παρακολούθησης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

To Plegma OpenBMS είναι ένα open-source building managment systems (BMS) το οποίο βασίζεται σε ένα δημοφιλές Internet of Things integration platform (OpenHab) και έτσι καταφέρνει να είναι συμβατό με περισσότερα από 100 πρωτόκολλα και τεχνολογίες αισθητήρων / ΙοΤ hardware που συναντά κανείς σε ένα (έξυπνο) κτήριο, άρα αντιμετωπίζει με επιτυχία το “vendor lock-in” πρόβλημα των proprietary BMS λύσεων.

Απευθύνεται σε διαχειριστές (facility managers) επαγγελματικών κτηρίων, που θέλουν να εξοικονομήσουν ρεύμα και να βελτιώσουν/αυτοματοποιήσουν κάποιες από τις λειτουργίες του κτηρίου κάνοντας το πιο “έξυπνο”. Η τοποθέτηση/εγκατάσταση μπορεί να γίνει απευθείας από τον τελικό χρήστη ή από κάποια εταιρία που εγκαθιστά έξυπνους μετρητές. Το σύστημα έχει την δυνατότητα ανάλυσης/παρουσίασης της κατανάλωσης ρεύματος με διάφορους τρόπους για να διευκολύνει τον χρήστη να εντοπίσει τις ευκαιρίες εξοικονόμησης, καθώς και την παραμετροποίηση αυτοματισμών/alerts μέσα από ένα rule engine.

Ελάχιστες απαιτήσεις για την λειτουργία του είναι ένας υπολογιστής (π.χ Raspberry Pi, Beagle Bone, Intel NUC) και κάποιοι αισθητήρες κατανάλωσης ρεύματος (π.χ. έξυπνες πρίζες ή αναλυτές ρεύματος για πίνακα)

To πηγαίο κώδικα, την τεκμηρίωση , αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης του Plegma OpenBMS και το πως μπορείτε να συνεισφέρετε στην ανάπτυξη της εφαρμογής μπορείτε να βρείτε στο github

Developers

Manolis Nikiforakis

Yiannis Gkoufas.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com