ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Σε ανοικτό κώδικα η τεχνολογία ομιλίας του Stephen Hawking

Η Intel ανακοίνωσε την κυκλοφορία της τεχνολογίας του συστήματος ομιλίας του Stephen Hawking ως ανοικτό κώδικα. H υιοθέτηση του ανοικτού κώδικα στο συγκεκριμένο σύστημα, ενθαρρύνει την καινοτομία και τις βελτιώσεις πάνω στην τεχνολογική υποστήριξη των ατόμων με σωματικές αναπηρίες σε όλο τον κόσμο.

BUSINESS_hammerscrewdriver

Ο Stephen Hawking, ο οποίος είναι ίσως ένα από τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά της εποχής μας, είχε διαγνωστεί με Αμυοατροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS) στην ηλικία των 21 ετών. Αυτή η ασθένεια οδήγησε στην σταδιακή παράλυση του και την απώλεια της ικανότητας ομιλίας του, αλλά με τη βοήθεια της τεχνολογίας βρήκε πάλι τρόπο ομιλίας.

Το 1997, η Intel σχεδίασε ένα μοναδικό σύστημα που επιτρέπει στον Χόκινγκ να επικοινωνεί με τον κόσμο. Το 2004, η λειτουργία κείμενο-σε-ομιλία που παρέχεται από την NeoSpeech του έδωσε την γνωστή ηλεκτρονική φωνή του.

Το σύστημα ομιλίας μέχρι τώρα, ήταν λογισμικό κλειστού κώδικα, με αποτέλεσμα μόνο οι μηχανικοί της Intel να μπορούσαν να προσθέσουν λειτουργίες και βελτιώσεις. Όλοι οι υπόλοιποι που θα ήθελαν να βελτιώσουν αυτήν την τεχνολογία, θα έπρεπε να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα από το μηδέν. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Intel ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ανοίξει όλο τον πηγαίο κώδικα για το σύστημα της ομιλίας του Hawking και τον δημοσίευσε στο github κάτω από την άδεια χρήσης Apache 2.0.

Με την απελευθέρωση αυτής της τεχνολογίας ως λογισμικό ανοικτού κώδικα, οποιοσδήποτε στον κόσμο μπορεί να κάνει βελτιώσεις. Η ανοικτότητα θα αυξήσει δραματικά το ποσοστό βελτίωσης του λογισμικού, το οποίο θα οδηγήσει σε μια πιο προσιτή τεχνολογία για όσους την έχουν ανάγκη.

Μέχρι σήμερα ελάχιστοι ασθενείς με ALS είχαν την δυνατότητα να έχουν ένα σύστημα ομιλίας παρόμοιο με αυτό του διάσημου φυσικού, αλλά τώρα το μέλλον φαίνεται λαμπρό: Καθώς αυξάνεται ο ρυθμός της βελτίωσης της προσβασιμότητας και της τεχνολογίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι με σωματικές αναπηρίες θα μπορούν να το χρησιμοποιούν και να αρχίσουν να επικοινωνούν ξανά.

Σήμερα, για πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με τη νόσο της Αμυοατροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης και την τετραπληγία, είναι δύσκολο ή αδύνατο να επικοινωνούν. Με την κατάλληλη προσαρμογή του συστήματος ομιλίας του καθηγητή Hawking ανάλογα με τις σωματικές ικανότητες του κάθε ατόμου (π.χ το σύστημα μπορεί να αναπτυχθεί για να αντιδράσει σε ανοιγόκλειμα των ματιών, στις κινήσεις των φρυδιών, με την αφή κλπ) μπορεί να αλλάξει η ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια ασθενείς .

Θέλετε να βελτιώσετε το σύστημα ομιλίας του καθηγητή Χώκινγκ;

 

Πηγή άρθρου: http://opensource.com/business/15/8/open-source-intel-speech-system

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com